Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Intézmény

Iskolánk, a Farkas Gyula Baptista Általános Iskola a Mezőföld szívében megbúvó, Fejér megye székhelyétől 25 km-re lévő Sárosd település 2013 óta a Baptista Szeretetszolgálat EJSz fenntartásában működő iskolája.


Szlogenünk: A Baptista iskola több mint iskola!

 

Számunkra azt jelenti, hogy az iskola a szeretetszolgálat által, a gyerekek fejlesztésére és fejlődésére biztosított lehetőségekkel az oktatási rendszerben egy olyan biztonságos hely, ahol a felekezeti hovatartozás nem válik feltétellé, de lehetőséggé mindenképen. A Farkas Gyula Baptista Általános Iskola támogatója nemcsak a fenntartó, hanem vele együttműködve Sárosd Nagyközség Önkormányzata is kiemelt feladatának tartja az itt élő családok gyermekeinek oktatási – nevelési színvonalának folyamatos szinten tartását és fejlesztését.

 

A 3500 lélekszámú nagyközség 210, 6-14 éves korú tanulójának oktatását, nevelését, a szabadidő hasznos és hatékony eltöltésének lehetőségét biztosítja az intézmény. Névadójának 1998-ban választottuk a település helyén álló Pusztasárosd szülöttét, Farkas Gyulát, aki határainkon túl is nevet szerzett matematikus, fizikus, a kolozsvári egyetem egykori rektora, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

 

Az iskola építészetileg két összekapcsolódó szárnyában élik napi életüket az alsó- és felső tagozatosok.

 

Az általunk régi szárnynak nevezett rész a ’70-es évek 4 tantermes típusiskolája, az új szárny az 1997-ben, az eredeti 150 éves, életveszélyessé vált régi falusi iskola lebontásával megépített impozáns épületrész, hatalmas aulával, széles folyosókkal, világos tantermekkel, szellős belsőépítészeti kupolával.

 

Az új szárny tetőtér beépítésének anyagi fedezetét a 2004-ben benyújtott sikeres Európai Uniós pályázat elnyerésével teremtettük meg.

 

Így, a már meglévő tantermek, kémia-előadó, számítástechnikai- és nyelvi labor mellett kialakításra került egy művészeti szak-tanterem, logopédiai foglalkoztató szoba, két technika szaktanterem és kisebb, a csoportbontást segítő foglalkoztató és szakköri termek. A szabványoknak megfelelően, a beépített lifttel, biztosított az akadálymentes közlekedés a mozgáskorlátozottak számára is.

 

Az iskolai étkeztetést az épületben működő önkormányzati fenntartású konyha látja el, amely változatos menüsorral tízórait, ebédet, uzsonnát biztosít a dolgozóknak, tanulóknak, valamint ellátja a község Öregek Napközi Otthonát is.

 

2010. májusában a "Közösen egymásért"- avagy társuló intézmények infrastrukturális fejlesztése projektkeretében valósult meg az immár évtizedes hiányt pótló községi és iskolai tornacsarnok átadása. Ezzel a beruházással, valamint az épület szeptemberi birtokba vételével a testnevelés és iskolai sport feltételrendszere a legmagasabb szintre emelkedett. A több millió Ft értékű eszközök, a minden igényt kielégítő öltözők és a csarnok használatával, az intenzívebb sportélettel az egészség, a jó közérzet biztosított nemcsak az iskola tanuló, de a község és a közeli települések számára is.

 

A Farkas Gyula Baptista Általános Iskola Pedagógiai Programjában Szent-Györgyi Albert gondolatait választva fogalmaztuk meg iskolai tevékenységünk hitvallását:

 

„Az iskola dolga,
hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni,
hogy felkeltse a tudás iránti vágyunkat,
hogy megtanítson bennünket
a jól végzett munka örömére
és az alkotás izgalmára,
hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk,
és hogy segítsen megtalálni azt,
amit szeretünk csinálni.”