Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Farsang 2022

Farsang

Az elmúlt három esztendőben kisebb közösségekre (osztályokra) bontva tudtuk megszervezni a február közepéig (Húshagyókeddig) tartó időszakot.

Immáron iskolában a korábbi évektől eltérően tarthattuk meg a gyerekek által egyik legkedveltebb eseményt, a farsangot. Ismét volt jelmezes felvonulás, legkreatívabb jelmezek kiválasztása. A farsangi közös zenés mulatság még várat magára, de remélhetőleg a következő tanévben már ezt is ismét meg tudjuk rendezni.

Nem kis meglepetést okoztak a 8. évfolyam diákjaik, akik az alsó tagozathoz hasonlóan, szintén beöltöztek, ezzel is emelték színes rendezvényünk színvonalát.

További képek a Galériák menüpont alatt

Farsang KÉPEK

 

Télűző kiszebáb égetése

A télűzés kultúrákon és vallásokon átívelő hagyomány, tavaszt váró ünnep, melynek része a kiszebáb égetés, ami lezárja a farsangot és egyben a tél elűzésének szimbóluma.

Február végén, a húsvétot megelőző nagyböjt időszaka előtt elevenítette fel iskolánk a kiszebáb égetés néphagyományát.  Felső tagozaos tanulóink tevékenyen bekapcsolódtak az előkészítő munkálatokba. Minden évfolyam egy-egy kiszebábot készített szalmából, rongyokbó, papírból. Nagy gonddal maszkírozták az arcot, hogy a hideg és a betegség hamarabb távozzon. A kisebbek zajkeltő eszközökkel, kereplőkkel, csörgő dobokkal, apró kolpmpokkal járultak hozzá a télűző hagyomány sikeréhez.

Az udvaron felállított máglyán a gyerekek által megformált maskarákat elégették. Közben kórusban skandálták a verseket, majd a kezükben lévő dobbal, kereplővel, dudával keltettek zajt, míg lángolt a kisze.

További képek a Galériák menüpont alatt

Kiszebáb égetés KÉPEK

GALÉRIA