Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Megemlékezés a Hálaadásról 2022

Hálának, köszönetnek szóval vagy tettel való nyilvánítása valakinek valamely jótéteményért, szívességért. 

Megemlékeztünk a Hálaadásról a Farkas Gyula Baptista Általános Iskola és Óvodában 2022.11.21.-én.

Mióta (2013) a Baptista Szeretetszolgálat EJSz fenntartásában működő iskola vagyunk minden évben megemlékezünk a hálaadásról és hálát adunk azért a rengetek apróbb - nagyobb dologért amit a Jóistentől kapunk, kaptunk.

Makra Imre Zsolt (Zsolt bácsi) Baptista lekész jóvoltából megismerkedhettek a gyerekek a hálaadás szó jelentésével, a hálaadás ünnep kezdetével. Ez úton is köszönöm a szeretetteljes prédikációt és imáját Zsolt Bácsinak.

https://farkas-gyula.baptistaoktatas.hu/hirek/kozerdeku/halaadas-2022

Mi is az a hálaadás?

A Hálaadás ünnepe már Amerika felfedezése előtt is jelen volt, bár ekkor még inkább csak az indiánok aratási ünnepéről beszélhettünk. 1620-ban a Pilgrimek partot értek Amerikában, ám nem azon a partszakaszon, ahol azt eredetileg tervezték. Az időjárás ezen a vidéken zord és viszontagságos volt, az élelemhez jutás pedig különös erőfeszítéseket igényelt. Az éhezéstől szenvedő Pilgrimek egy idő után kénytelenek voltak segítséget kérni az addig ellenségként kezelt helyi indián lakosoktól, mivel népük lassan az éhhalál szélére került. Az indiánok kukoricamagokat ajándékoztak a Pilgrimeknek, s megtanították őket a helyi földek művelésére is, hozzásegítve ezáltal a bevándorlókat a túléléshez. 
 
Az első küzdelmes esztendő elteltével a bevándorló Pilgrimek három napos lakomával hálálták meg az indiánok segítségét, a bőséges és változatos termést, valamint Isten kegyelmességét. Ez lett később a Hálaadás ünnepe. Ekkoriban az ünnepi asztalt még szárnyasok, angolna, kukoricakenyér díszítette, jelezve a bőség zavarát.
 
Jó pár év elteltével, 1863-ban Abraham Lincoln hivatalosan is ünneppé nyilvánította a Hálaadást, mely a 19. század egyik legmeghatározóbb momentuma volt. A Hálaadás mai napig közkedvelt ünnep, melyet kétség kívül minden amerikai család ünnepel, hiszen a vallásoktól teljesen független. Az ünnepi asztalt mára már leginkább a dísztök és a hálaadási pulyka díszíti, melyet tradicionális módon készítenek el, köszönetet mondva az évben tapasztalt áldásokért és javakért. E szokás olyannyira elterjedté vált, hogy sokszor a Hálaadást Turkey Daynek, T-Daynek is nevezik.

A magyar lakosság számára a Hálaadás ünnepe nem annyira jelentős, mint a karácsonyi időszak. Novemberben még nincsenek fenyőfaárusok, pedig az itt élő külhoniak számára legalább olyan fontos a megfelelő hálaadásfa (Thanksgiving tree) beszerzése, mint számunkra a tökéletes karácsonyfa felállítása.  Gyakran tehát kénytelenek beérni a műfenyők bájával, de mint tudjuk, ez közel sem azonos az élő fa hangulatával, a citrus bódítóan kellemes illatáról nem is beszélve.
 
Az amerikai családok számára a hálaadás az év egyik legfontosabb napja, mikor a rokonság és a barátok együtt költenek el egy varázslatos vacsorát. Az ünnepi hangulatot Amerikában karneválok, parádék és felvonulások garantálják.

GALÉRIA